Suomenlapinkoiran luonne

Suomenlapinkoira tulee hyvin toimeen lasten, yleensä myös toisten koirien kanssa. Lapinkoira on älykäs (ovelakin), rohkea, rauhallinen, oppimishaluinen, palvelualtis, melko nöyrä, sopeutuvainen, taipuisa, ystävällinen, pehmeäilmeinen, yhteistyöhaluinen, innokas ja varsin uskollinen. Vahtimisvietti on useimmiten selvä, paimennusvietti on myös voimakas,tosin kaikilla lapinkoirilla ei paimennusviettiä enää löydy. Lapinkoirat pysyvät hyvin pihapiirissä vapaanakin (etenkin nartut)-paitsi kiima-aikoina.

Lapinkoira pitää lenkkeilystä niin kaatosateella kuin paukkupakkasellakin, joten ulkoilua ja liikuntaa harrastavalle perheelle se on verraton ympärivuotinen kumppani säällä kuin säällä. Lapinkoira viihtyy paljon ulkona,muttei ole tarhakoira, koska se kaipaa ihmisten läheisyyttä.

Lapinkoira tarkkailee perheensä elämänmenoa hieman sivusta ja rekisteröi pienimmätkin liikkeet. Perhe on lapinkoiran porotokka ja paimenkoiran tarkkuudella se huolehtii laumastaan. Eli se ikään kuin paimentaa perheenjäseniä ja "rauhoittuu" vasta kun kaikki ovat kotona.

Lapinkoira oppii helposti sanoja ja asioita, kunhan sille vain muistaa jutella. Se jaksaa kuunnella kyllästymättä, etenkin jos samalla rapsutat sitä korvan takaa. Kunhan vain muistat kehua ja rohkaista sitä,niin se tekee kaikkensa puolestasi kuin sanoen: Katso kuinka paljon minä sinua rakastan! Katso kuinka paljon minä haluan sinua miellyttää!